Home
Băile Herculane
Valea Cernei
Zone turistice
Obiective  turistice
Trasee turistice
Circuite turistice
Turism ecumenic
Legende
Sănătate
Pescuit  sportiv
Sport
Informaţii turistice
Turism
Logistică
Video
Hartă
Links
Contact
Cazare


simbol informatii turismTurism
          Datorita curentilor de aer cald mediteranian in Valea Cernei s-au format adevarate oaze de vegetatie fiind specifice  acestei parti din sud - estul Europei. In  Europa mai sint  parcuri naturale protejate asemanatoare cu Valea Cernei, unul dintre ele in Croatia, Plitvicka - Jezera (una dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din lume ). Intre Valea Cernei si Plitvicka - Jezera din punct de vedere al reliefului, vegetatiei si faunei nu exista nici o deosebire doar  fregventa turistilor de citeva zeci de mi pe zi. O alta zona asemanatoare cu Valea Cernei este Canyon du Verdon, din sudul Frantei, (intre Gap - Castellane - Nice) acesta fiind  cel mai mare canion din Europa, lung de 25 km, al doilea ca marime din lume.  Acest canion s-a format pe cursul riului Verdon.  
          Canionul este cautat pentru alpinism, sporturi nautice si a panoramelor din  punctele inalte unde soseaua ajunge prin tuneluri sapate in stinca de calcar. Uneori aceste puncte turistice fiind pe pereti verticali de peste 900 m inaltime. Exista citeva pesteri fosile, slabe in concretiuni dar de interes arheologic. Obiectivele turistice se afla la mare distanta unele de altele pe cind in Valea Cernei sint adunate pe o arie restrinsa. Francezii au infrastructura foarte buna , drumurile de acces la obiectivele turistice fiind asfaltate iar punctele de interes turistic sint prevazute cu parcari,  unitati de cazare sau restaurante ceea ce exista si in Valea Cernei, doar ar mai trebui un pic dezvoltate.
Harta Romaniei    sudul Banatului
             In Valea Cernei sint  drumuri forestiere care urca pina in virful muntilor (  La Marginea, Godeanu, Arjana, Vlascul Mic, Poiana cu Perei, Camana). In anul 1980 sau inceput lucrarile la un drum judetean  ( Birza - Balta Cerbului -  Gornenti - Izverna) care era considerat ca fiind startegic dar lucrarile au fost stopate din cauze financiare, la 8 Km de satul Gornenti. In acest loc soseaua avea sa se racordeze la un drum judetean fiind apoi reconfigurat ca drum national pe ruta Costesti - Balta - Lacul Gornovita - Izverna - Godeanu de Munte - DN 67 D ( Valea Jiului - Baile Herculane). Daca lucrarile ar fi fost continuate ar fi deschis calea dezvoltarii turistice a intregii zone din vestul Olteniei.  Zona este unica, ruta drumului fiind intre cele doua parcuri nationale ( Parcul National Domogled - Valea Cernei respectiv Parcul National Cazane - Portile de Fier) si merge pe creasta Muntilor Mehedinti ( Golul de Munte) avind o panorama deschisa peste munti. O alta zona  aseamanatoare, cu Valea Cernei este Tannheimertal (Valea Tannheimer) din sudul Germaniei. Caracteristicile reliefului sint aceleasi, acolo existind un lac de acumulare in Valea Cernei fiind localizate doua. Dar in privinta biodiversitatii naturale Valea Cernei are un punct in plus. Obiectivele turistice din Tannheimer Tal constau din panorama peretilor si virfurilor mai inalte ale Alpilor ( fara pesteri si monumente naturale megalitice.).  Pesterile din Valea Cernei sint unicat, unele dintre ele asemanatoare celor din Caraibe (Cuba sau Costa Rica). Biodiversitatea parcului natural din Valea Cernei se regaseste  in nordul Africii cit si in  Asia ( Corea de Sud, China, Sudul Mongoliei) . Obiectivele turistice din Alpi  au fost amenajate inca din anii 1800. S-a lucrat foarte mult sau format echipe din trägeri ( carausi de materiale). Acestia transportau si montau materialele de constructie pentru refugii sau consolidarea potecilor.  Sau intimplat adevarate tragedii uneori, erau surprinsi  de vremea rea si din cauza vizibilitatii reduse rataciti, cadeau   in prapastii.
                                        trägeriträgeri
           Tot aceeasi trägeri ca si in Alpi erau folositi (unii dintre ei benevol) si in Valea Cernei de catre austrieci la constructia refugiilor si a potecilor.  Pietrele si materialele erau carate cu spatele de jos din statiune  iar potecile au fost pur si simplu sapate in munte,  acolo unde nu s-a putut cu uneltele  s-a folosit dalta sau explozibilul  ( poteca de sub Crucea Alba, Piatra Puscata, Grota cu Aburi). Fiecare piatra sau bolovan folosit la consolidarea potecilor turistice din Valea Cernei are peste 200 de ani. Aici putem include si drumul national DN 67D ( traverseaza Valea Cernei), care inainte de anul 1722   a fost in unele locuri o simpla poteca de munte  dar austriecii l-au largit si l-au amenajat ca si cale de acces pentru tranportul logisticii militare. Din loc in loc existau avanposturi de aparare in care erau cantonate trupe de graniceri sub comanda austriaca. Pe linga mediul natural  avem aici in Valea Cernei un adevarat muzeu in aer liber unicat. Nu trebuie sa va ginditi prea mult cind doriti sa alegeti o destinatie turistica, aveti posibiliatea si avantajul ca aceste frumuseti naturale unice sa se afle aici, in Romania . Zonele turistice de la noi sint aproape si interesante dar de care nu s-a stiut mai nimic. In anumite zone ale Europei, neavind un potential turistic dezvoltat pe mediul natural, unele obiective turistice au fost amenajate artificial apoi prin programe de publicitate au fost facute cunoscute in toata lumea.
           Pentru comparatie am folosit date din alte zone  vazute de autor prin care Valea Cernei se asemana foarte mult. Natura nu a tinut cont de tara. Din fiecare colt natural al Europei gasim in Valea Cernei cite o mica parte, pornind de la mediul natural ajungind pina la monumente naturale unice.
          Autentic este faptul ca la Herculane a venit in vizita, Franz Josef, Imparatul Austro - Ungariei, Imparateasa Sissi ( principesa Elisabeta), lasindu-ne in urma lor, arhitectura unei adevarate bijuterii europene  ( Baile Herculane) si care ne ajuta sa avem un potential deosebit prin turism. Baile Herculane a fost pe vremea austriecilor considerata o statiune de lux, a banilor, cazinourilor si a fost construita de arhitectii vremii incluzind  mediul natural care sa fie cit mai atractiv celor care veneau aici, majoritatea oameni foarte bogati ( aventurieri, ofiteri, etc). Pricipesa Elisabeta a dorit ca o parte din munte sa fie amenajata si inclusa in Parcul Central al statiunii. Arhitectii au respectat strict dorintele principesei lucru pe care il vedem si astazi.. Corespondent al Parcului Central din Baile Herculane in Europa dupa 149 de ani este gradina botanica din Monte Carlo care se afla chiar linga resedinta familiei regale. Gradina a fost amenajata de catre printesa Grace de Monaco fiind cu circuit liber pentru turisti. Aici se gasesc podete, arcade,flori, pomi exotici, bancute ( pe care din cauza caldurii nu prea poti sta desi panorama golfului este extraordinara ) . Tot aici se afla  Muzeul Oceanografic, un acvariu imens conceput de catre Jacques -Yves Custeau, cu specii de pesti si vietuitoare marine adunate din toate expeditiile celebrului explorator . Daca ajungeti in Praga si inainte a-ti fost  la Herculane ve-ti fi placut surprinsi de asemanarea cladirilor si statuetelor din Orasul Vechi  cu cele aflate in zona centrala a statiunii.Baile Herculane. Nu mai rediscutam perioada romana. Este greu de crezut dar adevarul exista  pe teren. Desi  zona are un potential turistic urias acum in momentul de fata este exploatat doar 10% din valoare.
DolomitiValea Cernei

                                                                              Copyright ©  Carpati  Valea Cernei

Top