Home
Băile Herculane
Valea Cernei
Zone turistice
Obiective  turistice
Trasee turistice
Circuite turistice
Turism ecumenic
Legende
Sănătate
Pescuit  sportiv
Sport
Informaţii turistice
Turism
Logistică
Video
Hartă
Links
Contact
Cazare


simbol  -  turism ecumenicBaile Herculane - Minastirea Tismana
Intrare: localitatea Tismana
Localizare: zona de munte - Jud Gorj
Acces: DN 75 ( Herculane - Baia de Arama), drum judetean 67 D ( Apa Neagra )
Distanta: 87 Km
Durata: 1 ½ ora
Caracter relief: munte, padure, piriu, chei, pereti calcar.
Starea drumului: foarte buna, asfalt
Logistica: masina, microbuz pentru grupuri
Interes: Muzeul Minastirii, racla cu degetul aratator al Sf. Nicodim, crucea de plumb a calugarului, iconografia bizantina ( 1564), pestera Sf - lui Nicodim, viata monahala ( calugarite, calugari), picturi, istoric ecumenic, legende, turism gastronomic.
Atestare: documentara: 1376
Vizitare: 8°° - 20°° toata perioada anului
Detalii:
Minastirea  a fost costruita de catre localnicii din zona impreuna cu calugarul Nicodim . In aceasta minastire a  fost ascuns tezaurul  Poloniei o perioada de timp .
simbol  -  turism ecunemicBaile Herculane - Schitul Piatra Scrisa
Intrare: drum national DN 6
Localizare: dupa comuna Armenis pa malul riului Timis - Jud. Caras Severin
Acces: DN 6 ( Baile Herculane - Timisoara), drum national
Distanta: 51 Km
Durata: 1 ora
Caracter relief: munte, padure, riu, chei, pereti calcar.
Starea drumului: foarte buna, asfalt
Logistica: masina, microbuz pentru grupuri
Interes: icoana ( gasita in stinca), viata monahala ( calugarite, calugari), picturi. istoric ecumenic, legende.
Atestare documentara: 1788
Vizitare: 8°° - 20°° toata perioada anului
Detalii:
Schitul se afla intr-o grota care a fost amenajata ca bisericuta in mijlocul Cheilor Piatra Scrisa . Se spune ca la construirea podului de cale ferata cind s-a dinamitat tancul de stinca a aparut aceasta grota iar intr-o piatra despicata de explozie a fost gasita o icoana a Fecioarei Maria . Oamenii au crezut in aceasta minune si au hotarit sa faca o bisericuta in acel loc. Acum prin donatii s-a construit sus pe deal o adevarata biserica, iar jos chiliile calugarilor care slujesc aici .
simbol - turism ecumenicBaile Herculane - Minastirea Vodita
Intrare: dupa viaductul Vodita, partea stinga a soselei ( intre Orsova si Portile de Fier I)
Localizare: Valea Voditei ( un kilometru de la Dunare) - Jud. Mehedinti
Acces: l DN 70  drum national ( Baile Herculane - Bucuresti)
Distanta: 26 Km
Durata: 30 min
Caracter relief: deal, padure, fluviu.
Starea drumului: foarte buna, asfalt
Logistica: masina, microbuz pentru grupuri
Interes: pimul asezamint monahal din Romania, situl arheologic, chiliile calugarilor, biserica din lemn ( stil maramuresan), viata monahala, picturi, istoric ecumenic, legende
Atestare documentara: 1370 - 1371
Vizitare: 8°° - 20°° toata perioada anului
Detalii:
Minastirea Vodita a fost ridicata de catre calugarul Nicodim cu sprijinul finaciar al Voievodului Vladislav I ( 1370 - !372). Legenda spune despre calugarul Nicodim ( 1320 - 1406 ) ca a venit aici de pe Muntele Athos ( Grecia ) datorita unei viziuni avuta in somn, sa cladeasca o biserica intr-un loc de munte, linga o apa. Ajuns la Dunare a cautat sa treaca fluviul dar nu a gasit nici o cale. Obosit si amarat de gindul ca nu poate trece apa a adormit in cimp. In timpul somnului a avut din nou o viziune in care i s-a spus sa scoata toate lucrurile din buzunarele sutanei si sa se puna  pe ea si  va treace apa. Trezindu-se din somn asa a si facut, s-a urcat pe sutana   reusind sa ajunga pe malul celalalt. Aici, intrind in Golful Voditei i s-a parut ca locul seamana foarte bine cu cel avut in viziunea sa de pe Muntele Athos. Calugarul s-a apucat de construirea bisericii. Dar in timp, a mai avut o viziune in care i s-ar fi spus ca nu asta e locul bun ci altul mult mai departe in munte. Asa a ajuns calugarul la Tismana. Dar dincolo de legenda, Minastrea Vodita este primul asezamint monahal din Romania. La intretinerea bisericii si-au adus contributia si Voievozii: Mircea cel Batrin, Vlad Dracul, Radu cel Frumos, Stefan Lazarovici despotul Serbiei ( 1406 ), Constatin Bricoveanu. Minastirea a fost distrusa in multe rinduri de turci dar de fiecare data a fost refacuta.
simbol - turism ecumenicBaile Herculane - Minastirea Sf. Ana
Intrare: in partea de sud ( fosta garnizoana de graniceri a Orsovei).
Localizare: Dealul Mosului ( Orsova ) - Jud. Mehedinti
Acces: drum national DN 70
Distanta: 19 Km
Durata: 30 min
Caracter relief: deal, padure, fluviu.
Starea drumului: foarte buna, asfalt
Logistica: masina, microbuz pentru grupuri
Interes: Muzeul Pamfil Seicaru, biserica de lemn, clopotnita, chiliile calugarilor, viata monahala, picturi, istoric ecumenic, legende.
Atestare documentara: 1936 - 1939
Vizitare: 8°° - 20°° toata perioada anului
Detalii:
Minastirea Sfinta Ana se afla la sud de  Orsova pe Dealul Mosului unde soseaua urca in sepentine. In dreapta si stinga se deschide o frumoasa panorama spre  Defileul Dunarii. Minastirea a fost construita de catre ziaristul Pamfil Seicaru, fiind sublocotenent in Primul Razboi Mondial, aducind multumire lui Dumnezeu ca scapase cu viata, dupa ce fusese ingropat aici datorita exploziei unei bombe. El a fost decorat cu inaltul ordin de razboi ,Mihai Vitezul”. In timpul perioadei comuniste minastirea a fost transformat intrun centru de provizii, majoritatea picturilor fiind sterse. Dupa anul 1990, minastirea reintra de drept in  lacasurile monahale din Romania, majoritatea picturilor fiind restaurate si chiliile calugarilor refacute. Tot aici a fost deschis in 1995 Muzeul Pamfil Seicaru.
Din Baile Herculane se poate ajunge foarte usor la aceste obiective turistice  pentru ca  majoritatea se afla in apropierea drumurilor nationale fiind asfaltate. Sint locuri  in Valea Cernei unde puteti lasa masina în  parcari , continuind drumul mai departe pe poteca. 
                                    Minastirea Tismana

                                                      Copyright ©  Carpati . Valea Cernei

Top