Home
Băile Herculane
Valea Cernei
Zone turistice
Obiective  turistice
Trasee turistice
Circuite turistice
Turism ecumenic
Legende
Sănătate
Pescuit  sportiv
Sport
Informaţii turistice
Turism
Logistică
Video
Hartă
Links
Contact
Cazare


simbol     munteDetalii:  trasee turistice , ture circuit.
Baile Herculane - Valea Cernei

Aceste informatii pot fi sfaturi utile  pentru siguranta dumneavoastra. atunci cind doriti sa urcati pe munte. sau cind  apar situatii neprevazute. 
Atentie : traseul tur circuit turistic enduro Baile Herculane - Balta Cerbului - Gornenti - Costesti - Izverna - Valea Cernei - Baile Herculane se face integral numai cu masini de teren , motocilclete , atvuri si  mountain bike . Cu masina personala se poate urca numai pina in Balta Cerbului . Este un tur in care regulile trebuesc respectate obligatoriu , deoarece drumul  se afla  in zona de granita a celor doua parcuri nationale , Parcul Domogled -Valea Cernei  respectiv, Parcul Cazane - Portile de Fier . Intrarea cu masinile de teren in zona de rezervatie Domogled este total interzisa . La fel si in pepiniera de faget a ocolului silvic Baile Herculane in zona Balta Cerbului . Drumul si marcajul trebuiesc respectate oblogatoriu . Daca doriti sa vizitati obiective turistice de pe traseu lasati masina intr-un loc mai deschis si sigur in afara drumului forestier . Nu sint pericole de spargere si respectiv de furt . Respectati regulile impuse de rengerii celor doua parcuri si respectiv a padurarilor . Daca o sa incercati acest tur de circuit nu uitati de logistica necesara pentru un tur enduro ( roata de rezerva , lanturi , lopata , cabestan , etc ) . Pentru vehiculele usoare (motociclete , atv , biciclete ) aveti nevoie de materiale pentru repararea acestora respectiv a penelor de cauciuc .

Camparea este permisa oriunde in afara perimetrelor parcurilor nationale .
Locuri de campare pe traseu cu cortul unde aveti si posibilitate de recreere si exista apa :
 - Izvorul lui Babescu in apropierea obiectivelor turistice Domogled , Poiana Musuroaie , Pestera de la Varnite , Virful Pietrile Albe
 - Izvorul Fintina Paharnicului in apropierea obiectivelor turistice Poina Seaua Padina , Vf. La Marginea , rezervatia naturala Stincariile de la Camana
 - Pe cursul piriului Valea Mare intre satele Gornenti - Podeni in Cheile Valea Mare
Aici va puteti caza  la localnicii din cele doua sate unde luati contact cu arta traditionala , bisericile foarte vechi , folclorul etc.. Sint  pensiuni turistice . In acest moment se deruleaza un proect european pentru dezvoltarea turistica a zonei .
 - In apropierea Lacului Gornovita va puteti caza la localnicii din Balta sau Izverna . Aici se afla obiectivele turistice Lacul Zaton , Pestera Izverna , Pestera Bulba , padurea de liliac si carstul de la Ponoare . Tot aici are loc o data pe an o sarbatoare cimpeneasca - sarbatoarea liliacului .
In Valea Cernei este interzisa complet camparea  acolo unde nu sint locuri amenajate

La coborirea din traseul Poiana Bendina - Cheile Prisacinei , poteca ajunge deasupra Peretelui Selitrari (60 m inaltime) apoi coboara abrupt uneori in serpenrtine uneori  in linie dreapta pe panta care are o diferenta de nivel foarte mare . Locul este periculos ,se poate aluneca la fiecare pas pe pietre . Daca se merge in grup va trebui sa coboriti unul cite unul . Poteca trece pe linga intrarea Pesterii Selitrari apoi coboara in serpentine pina in apropierea unei brine lungi de 6 m deasupara prapastiei . Aici va trebui trecut pasajul pina in fereastra Pesterii Ursilor drumul urmind sa treaca prin pestera . Pentru trecerea acestui pasaj foarte periculos va trebui folosita coarda pentru asigurare respectiv hamurile . Coarda poate fi montata pe perete unde sint batute pitoane .Traseul iese prin intrarea pesterii si apoi pe un tanc de stinca de unde se vede intreaga panorama a cheilor apoi in stinga se coboara un vilcel . Coborirea vilcelului se face in rapel pe coarda ( 16 m inaltime) . Se ajunge jos la piriul Prisacina prin grohotis . Pentru acest traseu aveti nevoie de un ghid montan foarte bun, cunoscator al tehnicilor alpine pentru asigurare si coborire cu materiale speciale .Traseul este interzis turistilor solitari sau in grup . Fara logistica pentru coborire ramineti blocati in perete .
Casacada Cociu este cea mai mare casacada din Romania ca inaltime -  80 m . Este o zona foarte periculoasa pentru copii si batrini . Poteca urca aproape pieptis prin grohotis , caderile de pietre din versant sint iminente in fiecare clipa datorita turistilor neatenti aflati in fata care le dau drumul la vale . Cascada este formata din doua trepte . Una de 20 m si cealalta de 60 m . Nu incercati sa o escaladati . Nu mai puteti cobori . Cascada se vede foarte bine si de jos . O bifurcatiea potecii urca  deasupra ei dar acolo se termina , la fel si marcajul si va trebui sa coboriti inapoi . Nu intrati in padure , poteca se pierde si exista pericolul de ratacire . Locul este stiut sub denumirea de La Virtoape . De aici incepe padurea virgina si odata intrat in ea nu mai gasiti drumul de intoarcere . Orientativ in stinga se afla Virful Cociu (1310 m) iar in dreapta Poiana Seaua Padina . Panorama este de neuitat intrucit se vede zona de vest a Muntilor Cernei .
In Valea Cernei se gasesc izvoare de apa termala in aer liber . Unele dintre ele au fost amenajate prin construirea unor bazine de mici dimensiuni pentru turisti . Dintre ele putem aminti:  7 Izvoare.  Acestea se gaseste linga soseaua DN 75  Baile Herculane - Baia de Arama - Tg Jiu . Temperatura apei este  constanta 40° pe toata perioada anului . Turistii fac imprudenta de a intra in bazinele cu apa termala fara a consulta un medic inainte de a incepe cura . Apele sint radioactive si foarte periculoase pentru cardiaci sau pentru cei care au plagi externe deschise . Anual se intimpla multe accidente din aceasta cauza . Faceti prima data un control medical amanuntit si dupa aceea intrati in bazine .

simboö     speologieSpeologie
Pentru vizitarea pesterilor luati contact cu localnicii din zona , care va vor indruma la custodele pestereii respective . Impreuna cu acesta veti putea vizita pestera . Tineti cont de sfaturile custodelui si nu incercati sa va aventurati singuri pentru a gasi o modalitate de a intra in pestera acolo unde regula trebuie respectata de catre toata lumea . Unele dintre pesteri sint inchise pentru vizitare . Aceste pesteri fac parte din patrimoniul national ca rezervatii speologice si sint ocrotie prin lege .

simbol  alpinismAlpinism
Cupa Banatului , Hornul Partizanului - rute foarte vechi , lipsa pitoanelor .
Ambele trasee situate  in Anfiteatrul Domogled .

In Peretii Inalatului Mic a avut loc un concurs international , fiind batute noi trasee de catarare , 15
Intrarea - lacul Prisaca , la km 10 de pe DN 75 inainte de ultima curba se gaseste o parcare neamenajata . Se urca prin padure pe linga grohotis , timp 10  min. 


sigla                   Informatii                 
Herculane - Valea Cernei                  
                





            
                Tel.
       0725-826 668
                 
Salvamont   antrenamentSalvamontul este o formatiune compusa din oameni iubitori ai muntelui si ai naturii, buni
schiori si alpinisti. In tara noastra, Salvamontul a fost înfiintat în anul 1969, avand echipe
în toate zonele montane . Membrii salvamont patruleaza iarna si vara pe traseele montane,
sfatuind si ajutand turistii aflati în dificultate si intervenind în caz de accidente. Tot ei se
ocupa si de refacerea marcajelor deteriorate. La pregatirea unei excursii de mai lunga
durata, nu este lipsita de interes discutia cu un membru salvamont.



(0725-826 668)este valabil pentru întreg teritoriul tarii, iar taxarea este la tarif normal,
pentru a micsora numarul alarmelor false sau al glumelor deplasate.

Connex este partener ANSMR (Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania) si a avut initiativa realizarii acestui dispecerat care functioneaza 24/7. ANSMR este o asociatie care are în subordine peste 40 de formatii salvamont ce activeaza în toata tara. Dispeceratul este dotat cu tehnologii de ultima ora. In caz de urgenta, dispeceratul ia legatura cu cea mai apropiata formatie salvamont de locul în care se afla accidentatul, si coordoneaza echipa spre locul accidentului.

  Zone periculoase       

Vilcelul  Grota cu Aburi
- antrenare de grohotis
Vilcelul Crucea Alba - caderi de pietre , poteca adiacenta potecii principale este interzisa.
Seaua Padina - trecerea podeţelor  .
Cheile Prisacinei - cataratul la liber pe anumite portiuni din traseu .

Trasee turistice  inchise
- Vîlcelul Junglei , Grota cu Aburi - Avenul lui Adam

In zona peretilor Haiducii  -  Frontal respectiv  Hotel Roman -  Uzina Electrica sint semnalate caderi de pietre . In acesti pereti exista un vilcel foarte periculos pentru turisti denumit Vilcelul Grota cu Aburi . Accesul pe vilcel este interzis deoarece grohotisul care se intinde de sus de linga Pestera Grota cu Aburi pina jos in pereti o poate lua usor la vale la cea mai mica atingere . Multi turisti in cautarea Avenului lui Adam coboara pe acest vilcel fara sa-si dea seama ca pun viata in pericol atit pe a lor cit si a celor care sint jos pe soseaua Hereculane Centru - Uzina Electrica .

O alta zona periculoasa in caderi de pietre este cea de pe drumul national DN 75 Herculane - Baia de Arama , in punctul denumit La Pereti - km 22 . Peretele este surplombat peste sosea  pe o portiune de 50 de metri , unde cad pietre mai tot timpul .

O a treia zona periculoasa este in Peretele Bobotului . In acest punct se bifurca soseaua DN 75 cu drumul de acces inspre Cerna Sat - barajul Lacul lui Iovan. . Soseaua principala trece pe deasupra Cheilor Bobotului .Turistii se opresc sa admire cheile si fac inprudenta de a arunca cu pietre sau de a disloca bolovani in chei , fiind inconstienti ca jos sint oameni si masini . De preferat , sugestia noastra este sa parcati masinile la iesirea din chei in Poiana Bobot . Apa din piriul Arsasca nu este potabila . Ocoliti peretii si intrati pe soseaua Baile Herculane - Baia de Arama . deasupra cheilor unde gasiti pe partea dreapta a soselei un izvor cu apa potabila .

In Domogled traseele turistice sint accesibile pentru toata lumea , indiferent de virsta , echipati corespunzator pentru munte . Potecile turistice sint bine marcate prevazute cu indicatoare de directie . Puncte mai dificile :
 - Vilcelul Grota lui Serban , multa atentie la pietre deoarece poteca trece in serpentine scurte prin grohotis.
 -  iesirea din Poteca Pisicii in apropierea Vf - lui Domogledul Mic sint portiuni din poteca in care va trebui sa treceti peste blocurile de stinca si necesita efort fizic .
 -  coborirea din Vf Domogledul Mare spre Cheile Feregari unde va trebui sa fiti atenti sa nu    pierdeti din ochi indicatoarele sau marcajele .
 -  coborirea din Cheile Tatarului poteca coboara direct prin grohotis si este foarte abrupta. , pericol de alunecare , deplasari de pietre mai ales cind roca este umeda riscind prin dislocare sa-i loviti pe cei din fata .

Cheile Prisacinei se situeaza intro zona foarte frumoasa dar si periculoasa pentru vizitare .Vizitarea cheilor este interzisa iarna datorita obstacolelor din teren care nu pot fi trecute cind exista zapada sau gheata. , accesul facindu-se uneori si prin apa . Sint portiuni din poteca care intra in piriu sau necesita traversarea acestuia de o parte sau alta . In Peretele Selitrari pentru vizitarea Pesterii Selitrari este nevoie de logistica speciala deoarece va trebui catarat un perete de 14 m inaltime . Cataratul la liber este interzis pentru ca odata trecut acest pasaj dificil , la intoarcere , fara aceste materiale coborirea este inposibila . La iesirea din fereastra Pesterii Ursilor va trebui trecut un prag deosebit de periculos care se afla deasupra prapastiei de 80 m inaltime . Asigurarea fiind obligatorie .    

Spre Sfinxul lui Hercules poteca incepe din spatele vechiului furnicular de lemne . Nu incercati sa treceti Cascada Cernei in amonte pentru a scurta drumul . Riul in anumite zile are un debit mai mic dar cind Barajul Prisaca turbioneaza apa debitul , riului creste instantaneu ,  existind riscul  de a va surprinde .

Pentru trseul turistic Plaiul Banitei - Virful Cicilovete poteca pleaca din Poiana lui Fenesan . Poiana se afla in vecinatatea strandului termal 7 Izvoare .

Mai - Septembrie   intre orele 11°° 15°° datorita temperaturilor ridicate va recomandam sa evitati zonale expuse soarelui , grohotis sau stincarii : Domogled , Cheile Feregari , Cheile Tasnei , Cascada Vinturatoare , Cheile Prisacinei . In excursiile dumneavoastra nu parasiti poteca si purtati echipament corespunzator mersului pe munte Este recomandabil ca excursiile sa fie facute in grupuri organizate conduse de profesionisti . Grupurile organizate sa nu depaseasca maxim 10 persoane . Ghidul de grup sa aiba la el in permanenta o trusa medicala de prim ajutor . Nu faceti plaja linga tufisuri sau zone cu vegetatie uscata : Platoul Coronini . Parcul Vicol , 7 Izvoare si in general malurile riului Cerna . De fiecare data controlati bine locul in care va asezati  .  

Daca din greseala
a-ti parasit poteca cautati sa memorati locurile vizibile de la distanta ( pomi mai inalti , colturi de stinca , etc) . Daca nu reusiti sa va aduceti aminte pe unde a-ti urcat continuati obligatoriu urcarea direct inainte fara a va mai intoarce inapoi . Sigur ve-ti iesi din incurcatura pentru ca o sa ajungeti in alta poteca adiacenta sau in golul de munte de unde va puteti reorienta . Intoarcerea de multe ori poate fi foarte periculoasa deoarece va scoate in pereti de unde nu mai aveti nicio sansa sa mai urcati sau sa coboriti . Daca va prins intunericul ramineti pe loc pina a doua zi cautind un loc mai comod pentru bivuac . Aceste reguli sint valabile numai in Valea Cernei . Daca locul nu este asigurat de o sursa de apa nu incercati sa aprindeti focul . Daca a-ti ajuns in pereti si a-ti ramas blocati , folositi semnalele sonore sau cele vizuale . Nu intrati in panica cineva o sa va repereze sigur . Daca aveti in gind sa va catarati pe un perete sau un vilcel ginditiva de trei ori de ce o faceti si daca urcati , cum mai coboriti  . Din rucsacul dumneavoastra sa nu va lipseasca o lanterna , un briceag , o bricheta , un bidonas cu apa si nu in ultimul rind aruncati acolo sa fie o conserva sau un pachet de biscuiti . In Valea Cernei mobilul nu functioneaza peste tot . De la Km 36  -  Cerna Sat nu este semnal pentru telefonul mobil la fel ca si in Muntii Mehedinti in zona Olteniei . Cind plecati pe munte lasati un mesaj la receptia hotelului , pensiunii unde sinteti cazati sau unei cunostinte unde vreti sa urcati pe munte  .

Info vremea  Baile Herculane - Valea Cernei in cursul anului

In luna Iunie  de regula au loc furtuni puternice cu descarcari electrice si caderi de grindina  -  evitati pe cit posibil urcarile pe munte dar mai ales aveti grija unde va adapostiti . Feriti-va de copacii izolati sau grotele din pereti .

Septembrie - Noiembrie vremea este instabila cu temperaturi
scazute .  Un echipament calduros pentru drumetiile montane este cea mai buna alegere .
Cortul nu ar fi de preferat in aceasta perioada . Timpul optim pentru drumetii
intre orele 9°°- 14°°.
Noi va recomandam pentru siguranta , traseele turistice din Domogled ,
Grota cu Aburi , in zona statiunii sau cele din apropierea drumului national national DN 75
pina la km 36  Cheile Bobotului , folosind un mijloc de transport .                                                                
 
                                                                          
Atentiemulte din informatiile  de pe pagini web sint  gresite , nu corespund  cu realitatea din teren . Denumirile unor obiective turistice  sint  false . Sint persoane neautorizate care fac pe ghizii , luati in considerare  acest sfat si intrebatii ,daca au pregatirea necesara sa presteze aceasta meserie sau corespund exigentelor dumneavoastra .  Practicarea neautorizata  a anumitor activitati (salvamont , ghizi montani , etc)  intra sub incidenta legii , la fel si inducerea in eroare a turistilor prin activitati sau informatii false , care le pot pune siguranta sau chiar viata in pericol . 
  . Este bine sa fie o promovare a zonelor turistice dar facuta cu descernamint si responsabilitate in caz de neprevazut.Turistii straini sint asigurati si  orice asigurare trebuie sa-si recupereze banii. Nu uitati ca Romania este in Uniunea Europeana si responsabilitatea este cu mult mai mare pentru ce se face sau ce se scrie. Siteurile care nu isi dau identitatea ( numele webmasterului si adresa ) postind informatii turistice nu fac decit sa mareasca gradul de risc si nesiguranta pentru turisti.
Fals

In Valea Cernei sau in zona Herculane nu exista ghetari sau obiective turistice gen: Chioscul Rosu, Chioscul de Jos , Chioscul Verde etc. Aceste nume au fost inventate in ultimul timp . Fiecare obiectiv turistic are un istoric aparte sau o legenda si sint cunoscute sub aceste denumiri de zeci de ani . Prin inventarea altor denumiri se schimba toponomia si istoricul locului punind turistii in deruta .


Tinind cont de informatiile noastre noi va uram  
o vacanta placuta   in Valea Cernei plina de aventura
 
Evenimente


ArjanaIn data de 26.01.08  a izbucnit un nou incediu de padure in rezervatuia Valea Cenei ,in zona Inalatului . Focul este in curs de extindere . Echipele de interventie fac eforturi pentru stingerea incndiului dar datorita tancurilor de stinca si terenului accidentat actiunea lor este ingreunata . Dupa doua zile  incendiul a fost stins.  Doua hectare de vegetatie pitica din rezervatie au ars. Nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului .

Fagaras                                Virful Capra  Fagaras
In perioada 13 - 16 Martie 2007 aproximativ 80 de salvamontişti din ţara participa la cursul de perfecţionare in cadrul etapei de iarna a concursului National Salvamont organizata de A.N.S.M.R iin vederea obtinerii atestatului . Scoala Nationala Salvamont are loc la Padina - Busteni  . Începatorii vor beneficia de cursuri speciale de iniţiere şi perfecţionare în tehnici de salvare pe timp de iarnă .
Salvamontiştii cu experienţă vor susţine, şi ei, examene, pentru a fi din nou atestaţi, conform regulamentelor.


Fagaras                                Fagaras

25 Martie - 2 Aprilie 2007  la Bilea Lac A.N.S.M.R.  a organizat un curs special  de pregatire  privind  reactia salvamontistilor in caz de avalanse . 


Incediu Inalat                                                 Inalat salvamontisti in actiune
10 - 15 Mai 2007 ..Salvamontiştii din Caraş Severin, pompieri . padurarii si personalul  Parcului National Valea Cernei au intervenit pentru a stinge un puternic incendiu de pădure ce a izbucnit vineri seara în Parcul Naţional Valea Cernei. Incediul a avut loc in Peretele Medvedului (km 22 ) . Au ars 8 h de vegetatie pitica dar in special 2 h de pin . Focul a fost stins de  ploaia torentiala din ultimile zile .

                            Fagaras


                                                         



Carte de onoare

G. Tolway 1963 - 1982 seful primei echipe salvamont a statiunii Baile Herculane . Poteca Pisicii din Domogled , Crucea Alba , Seaua Padina , Suscu .

L. Predici 1968 - 1981 calauza celebra si in ziele noastre . Arjana , Seaua Padina , Izvorul Jelerau , Crucea Alba , Cascada Cociu .




  • DECALOGUL UNEI CALAUZE CELEBRE
Sa nu inteprinzi o accesiune ce-ti depaseste puterile.tu trebuie sa invingi muntele nu el pe tine !. Sa-ti fixezi un obiectiv care sa-l poti atinge ,dar sa stii - de va trebui - sa renunti la el si sa faci stinga imprejur cit mai este timp . Sa nu fii grabit si sa nu incerci sa stabilesti recorduri de viteza .

Sa pregatesti cu - deamanuntul orice excursie fie ca vei merge singur ,cu prietenul sau cu ghizii. Un ignorant sau un neputnicios care are nevoie de o guvernanta alpina este , in munti , pur si simple ridicol . Pregatirea intelectuala trebuie sa fie tot atit de completa ca si echtpamentul alpin. Sa cunosti mediul in care te misti si sa-i intelegi fenomenele. Sa nu-ti incarci stomacul si sa nu ai pretentia sa te alimentezi cu icre negre sau stridii .

Nu este nevoia sa fii de la inceput un bun si un desarvirsit catarator . Sa nu patesti ca acela care - de atitea stinci si pereti - nu mai vedea muntele . Sa nu uiti ca muntele este bogat in primejdii dar in acelasi timp sa sti ca , cu prudenta , spirit de prevedere si inteligenta le poti invinge .Daca intilnesti un drumet solitar saluta-l si daca crezi ca este cazul sa-l critici fa-o cel putin atunci cind nu te mai poate auzii. Nu-ti imagina ca devi alpinist utilizind un jargon de munte , artificial .De saemenea nu este cazul sa-ti stergi nasal cu degetele numai pentru ca ai dezbracat costumul de oras .

Sa nu profanezi peisajul pe care-l strabati si sa nu inpodobesti Natura cu cioburi de sticla , hirtiute ,cutii de sardele si alte ramasite . Aminteste-ti ca si altii dupa tine vor sa bea la izvorul pe care il murdaresti fara rost . Tablitele de marcaj nu sint menite sa serveasca drept tinta pentru proiectilele tale improvizate si nici nu trebuie sa le schimbi asezarea dintr-o gluma deplasata . Nu tipa fara rost , tulburi inutil oamenii si animalele . Aprinde focuri numai daca este absolut necesar , supravegheaza-le atent si la urma ,stingele complet . Nu arunca pietre si cauta sa mergi astfel incit sa nu provoci caderea lor , chiar daca ai convingerea ca nu te urmeaza nimeni . Pe drumuri umblate şi in locuri expuse se recomanda sa nu faci nudism si nici semi-nudism : astfel ,insa, profita de aer şi soare cum poti mai bine


Multumim ANSMR - lui (Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania) pentru sprijinul acordat in derularea programelor noastre . Speram ca si pe viitor multe dintre evenimentele organizate de ANSMR sa revina la  Herculane.

Panorama Valea Cernei                                                                                                                                Peretele Haiducii . ruta alpina

                                                                                   Copyright ©  Carpati.Valea Cernei

Top